Ilmanvaihtojärjestelmän mittaus ja säätö

Ilmanvaihtojärjestelmän mittaus ja säätö iv-suunnitelman mukaisesti varmistaa sen oikeanlaisen toimivuuden, jokaisen huoneen tarkoituksenmukaisen ilmanvaihdon ja ilmavirtojen oikean suhteen.
Ilmanvaihtojärjestelmä on aina säädettävä ilmanvaihtosuunnitelman mukaisesti, jotta se toimii toivotulla tavalla. Oikein tehdyllä säädöllä varmistetaan paitsi jokaisen huoneen tarkoituksenmukainen ilmanvaihto, myös oikea tulo- ja poistoilmavirtojen suhde. Ylipaine rakennuksessa työntää huonekosteutta ulkovaipan rakenteisiin ja liian suuri alipaine voi haitata tulipesien vetoa ja vuotoilma voi tuoda epäpuhtauksia ulkoa tai seinärakenteista.
Tulo-poisto-ilmanvaihtojärjestelmän SFP-luku eli puhaltimien sähkönkulutus suhteessa ilmavirtaan saa olla korkeintaan 1,8 kW/(m3/s) (Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen energiatehokkuudesta 1010/2017). Tähän pääseminen edellyttää pääsääntöisesti tasavirtapuhaltimilla varustetun ilmanvaihtokoneen lisäksi huolellista suunnittelua, avaraa kanavistoa sekä ammattitaitoista säätöä.
Vallox-ilmanvaihtokoneet antavat osaavalle ilmavirtojen säätäjälle hyvät edellytykset toteuttaa hiljainen, taloudellinen ja toimiva ilmanvaihto. Uusimmissa konemalleissa voi jokaista puhallinnopeutta säätää erikseen, ja myös tulo- ja poistoilmavirtojen suhde on säädettävissä.
- Vallox MyVallox Control ja MyVallox Touch-ohjaimilla puhallinnopeuden esisäätö ja tulo-poisto-suhde tapahtuvat prosenttisäädöllä ohjaimen asetusvalikosta.
- Puhallinnopeuksien säädön ja koko käyttöönoton voi tehdä myös kätevästi tietokoneella. Tietokone voidaan liittää LAN-kaapelilla ilmanvaihtokoneeseen ilman asennettavia ohjelmistoja.
Yleisohjeita säätäjälle
Ilmavirrat tulee säätää mahdollisimman pienellä puhallinnopeudella. Mikäli ilmanvaihto säädetään tarpeettoman suurella puhallinnopeudella ja ilmavirrat kuristetaan venttiileillä, tämä nostaa ilmanvaihtojärjestelmän äänitasoa ja lisää puhaltimien energiankulutusta. Lisäksi pienelle säädetyt venttiilit estävät ilmanvaihdon riittävän tehostuksen.
Ilmavirtojen mittaus tulee tehdä aina puhtailla alkuperäissuodattimilla. Lämmön talteenotto tulee olla toiminnassa eli ns. kesäpelti ei saa olla kesäasennossa, koska silloin ilmavirta saattaa joissakin ilmanvaihtokoneissa poiketa talviajan ilmavirrasta. Nimenomaan talvella oikea tulo-poisto-suhde on tärkeä. Ennen säätöä pitää varmistaa, että ulkosäleikössä ei ole hyönteisverkkoa.
Pakkasella on tarkistettava, ettei lämmöntalteenottokennossa ole jäätä. MC-sulatusautomatiikalla varustetuissa koneissa jäätä saattaa kertyä kennoon jonkin verran ennen sulatusjaksoa. Mikäli kennossa on jäätä, sulatuksen voi aloittaa manuaalisesti MV-mallien huoltovalikosta tai tietokoneella. Sulatusjakson aikana lämmöntalteenottokennon tulopuoli ohitetaan ja jakson pituus on vähintään 15 minuuttia. Sulatusjakson aikana puhaltimien keskinäinen nopeus ei muutu, mutta kovalla pakkasella ilmanvaihto voi hetkellisesti pienentyä, ennen kuin sähkövastukset kykenevät lämmittämään tuloilmaa riittävästi. Mittausta ei yleensä kannata tehdä, mikäli ulkona on kova pakkanen tai asunnossa on poikkeuksellisen paljon kosteutta.
Monissa Valloxin ilmanvaihtokoneissa on kiinteät tai koneen mukana toimitettavat kanavaan asennettavat ilmavirran mittausyhteet. Niistä mitatun paine-eron avulla voi mitata kokonaisilmavirran. Tämä on erityisen kätevää, mikäli suunniteltuja ilmavirtoja ei saada venttiileiltä mitattua ja epäillään vuotoa tai tukosta kanavissa.

Ilmavirtojen säätö
Säädön esivalmistelu
Säädä venttiilit silmämääräisesti oikeaan säätöasentoon – pääsääntöisesti melko paljon auki. Jos kyseessä on Valloxin MV-malli 2.0 tai uudemmalla ohjelmistoversiolla, avaa Asetusten tallennus ja palautus -valikosta Ilmamäärien säätö -valikko. Vanhemmilla ohjelmistoversioilla palauta tehdasasetukset ja hyväksy kohta ”haluatko tehdä erikoisasetukset”.
Kokonaisilmavirtojen säätö koneelta perinteisillä EC- tai AC-puhaltimilla
- Mittaa koneen yli paine-ero poistopuolelta (poisto- ja jäteilmakanavan väliltä). Katso koneen puhallinkäyrästöltä, millä nopeudella säätö todennäköisesti toteutuu. Mittaa paine-ero sillä puhallinnopeudella kuin oletat koneen olevan oikealla toiminta-alueella sekä 1-2 pienemmällä ja 1-2 suuremmalla nopeudella. Yleensä yhteensä 3-4 nopeutta riittää. Ilmanvaihtokoneen puhallinkäyrästöllä nopeudet on voitu ilmoittaa konemallista riippuen numeroina, prosenttitehona tai säätöjännitteenä (V). Mikäli nopeudet on ilmoitettu jännitteinä, puhaltimen säätöjännitteen voi mitata ohjaimelta (mittausnastat – ja S).
- Merkitse mittaustulokset ilmanvaihtokoneen teknisen ohjeen puhallinkäyrästöön kunkin nopeuden poistokäyrälle ja piirrä pisteiden mukaan viiva. Puhallinkäyrästöt voit tulostaa suuremmassa koossa Valloxin ammattilaissivuilta. Voit myös ”piirtää” laitoskäyrän Vallox MySelecta-tuotevalintaohjelmalla.
- Piirrä pystyviiva ilmavirta-akselilta suunnitellun kokonaispoistoilmavirran kohdalta piirtämällesi viivalle ja siitä vaakaviiva paine-eroakselille. Näin tiedät, kuinka paljon paineenkorotusta koneelta tarvitaan, jotta kokonaispoistoilmavirta on oikea.
- Mittaa paine-eroa koneen yli poistopuolelta (poisto- ja jäteilmakanavan väliltä) ja säädä lähinnä sopivalla puhallinnopeudella tai ”Kotona”-asennossa paine äsken saamasi painevaatimuksen mukaiseksi. Käytä säätöön ohjainpaneelin puhallintehon prosenttiasetusta tai säätimen potentiometriä. Tämä säätö säätää vain kyseistä puhallinnopeutta. Nyt kokonaispoistoilmavirta on oikea.
- Säädä tuloilmavirta vastaavasti mittaamalla paine-ero tulopuolelta (ulko- ja tuloilmakanavan väliltä).
- Mikäli tuloilmavirta on liian suuri, pienennä tuloilmapuhaltimen nopeutta. Mikäli tuloilmavirta on liian pieni, nosta kohdassa 4 säätämääsi puhallinnopeutta, kunnes tulopuolen paineenkorotus on riittävä. Laske tämän jälkeen poistopuhaltimen tehoa, kunnes poistopuolen paine-ero on oikea. Tämä säätö vaikuttaa tulo/poistosuhteeseen kaikilla puhallinnopeuksilla. Älä muuta tulo-poistosuhdetta tämän jälkeen! Tulo- ja poistopuhaltimien tehoeron tulee olla alle 30 %.

Huonekohtaisten ilmavirtojen mittaus
- Aseta ilmanvaihdon teho ”Kotona”-asentoon tai kohdassa Kokonaisilmavirtojen säätö koneelta, kohta 6 säätämällesi puhallinnopeudelle. Säädä suunnitellut huonekohtaiset ”Kotona”-asennon perusilmavirrat venttiileiltä. Mikäli ensimmäisellä säätökierroksella jonkin venttiilin ilmavirta jää vajaaksi, älä nosta ilmanvaihtokoneen pyörimisnopeutta. Koska ilmanvaihtokoneen kokonaisilmavirta on säädetty oikeaksi, jossakin toisessa venttiilissä on liian suuri ilmavirta.
- Varmista, että suunnitelmassa olevat tehostusilmavirrat saavutetaan tai ylitetään ”Tehostus”-asennossa tai tehostukseen sopivalla puhallinnopeudella. Säädä tarvittaessa ”Tehostus”-asennon puhallinnopeutta. Käytä säätöön ohjainpaneelin puhallinnopeuden prosenttiasetusta tai säätimen potentiometriä. Tämä säätää vain kyseistä puhallinnopeutta. Nyt kokonaispoistoilmavirta on oikea. Älä muuta enää venttiilien säätöasentoja tai tulo/poistosuhdetta.
- Mikäli ohjaimessa on vielä suurempi säätöasento, se voidaan yleensä jättää täydelle teholle.
- Mittaa poissaoloilmavirrat (esim. 30 % pienemmät kuin perusilmanvaihto) samalla tavalla ”Poissa”‑asennossa tai sopivalla puhallinnopeudella. Säädä tarvittaessa ”Poissa”-asennon puhallinnopeutta. Käytä säätöön ohjainpaneelin puhallintehon prosenttiasetusta tai säätimen potentiometriä. Tämä säätää vain kyseistä puhallinnopeutta. Nyt kokonaispoistoilmavirta on oikea. Älä muuta enää venttiilien säätöasentoja tai tulo/poistosuhdetta.
- Merkitse mittauspöytäkirjaan saavutetut venttiilikohtaiset ilmavirrat ja säädössä käytetyt puhallinnopeudet (myös säätöjännite tai %-luku, mikäli sellainen ohjaimella on) sekä tulo- ja poistopuhaltimien %-luvut. Niiden ja venttiilien säätöasentojen avulla voit esim. rivitalossa ”monistaa” ensimmäisessä asunnossa tehdyn perustyön muihin samanlaisiin asuntoihin.
- Opasta asukkaita, millä nopeuksilla ilmanvaihtokonetta tulee eri tilanteissa käyttää. Mikäli ilmanvaihtokoneessa on integroituja tai ulkoisia kosteus- ja/tai hiilidioksidiantureita, kerro asukkaille niiden toiminnasta. Yleensä molemmilla antureilla varustetun ilmanvaihtokoneen voi jättää säädön jälkeen Poissa-tilaan. Silloin henkilömäärän kasvaessa tai kosteuden noustessa ilmanvaihto tehostuu tarvittaessa tehostusnopeudelle saakka. Mikäli hiilidioksidianturia ei ole, varmista, että asunnon ilmanvaihto on riittävä silloinkin, kun kosteusanturi pienentää ilmanvaihtoa pesuhuoneen kuivuttua rajoittamalla tarvittaessa pienintä puhallinnopeutta kiinteästi tai viikko-ohjelmalla.
Ilmavirtojen säätö vakiovirtauspuhaltimilla (CF-mallit)
Vakiovirtauspuhaltimet pitävät ilmavirran vakiona tuulen, lämpötilaeron, kanaviston painehäviön tai muiden ulkoisten muuttujien vaikutuksesta riippumatta.
- Katso ilmanvaihtokoneen puhallinkäyrästöltä, millä puhallinprosenteilla saavutetaan tarvittavat Kotona-tilan tulo- ja poistoilmavirrat.
- Säädä tulo- ja poistopuhaltimen prosentit oikeiksi
- Mittaa ja säädä ilmavirrat tulo- ja poistoventtiileiltä oikeiksi. Huomaa, että kokonaisilmavirrat pysyvät koko ajan vakiona. Kun esim. pienennät yhden tuloilmaventtiilin ilmavirtaa, vastaava lisäys tapahtuu muilla tuloilmaventtiileillä eli venttiileitä kuristamalla ei voi pienentää kokonaisilmavirtaa. Lukitse venttiilit Kotona-ilmavirtojen säädön jälkeen.
- Mittaa ja säädä Poissa- ja Tehostus-tilojen ilmavirrat ja säädä tarvittaessa niiden puhallinprosenttia. Älä muuta venttiilien säätöasentoja äläkä tulo- ja poistopuhaltimien keskinäistä suhdetta.
Säädön jälkeen
Ilmavirtojen mittauksen jälkeen venttiilien säätöasennot lukitaan eikä niiden säätöasentoja tai venttiilien paikkoja saa sen jälkeen muuttaa. Mikäli venttiilissä on ns. sektorilevy, ilmavirran puhallussuuntaa voi muuttaa koko venttiiliä kääntämällä, jos ilmasuihku tuntuu tulevan oleskeluvyöhykkeelle. Ilmanvaihtokoneen puhallusnopeuksien perusasetuksia – eikä varsinkaan tulo-poisto-suhdetta saa missään tapauksessa muuttaa ilman uutta ilmavirtojen mittausta! Venttiilejä puhdistettaessa venttiili irrotetaan niin, ettei säätöasento muutu. Pyöreät venttiilit voi kiertää katosta irti kehyksineen ja puhdistaa. Mikäli venttiilissä säätö on tehty magneettinauhalla tai tarralla, auki olevien reikien lukumäärää ei saa säädön jälkeen muuttaa.
On tärkeää, että asukkaille kerrotaan, miten ilmanvaihtoa käytetään.