Mirva Komulainen, ohjausjärjestelmäkehittäjä
Kaikkia MyVallox -ilmanvaihtokoneita voi ohjata etänä missä ja milloin tahansa, kun ne on kytketty helppokäyttöiseen MyVallox Cloud-pilvipalveluun. Palvelu on maksuton ja sitä voivat hyödyntää niin yksityiset omakotiasujat kuin taloyhtiöiden talotekniikasta huolehtivat ammattilaiset. Tässä jutussa kerron kolme erilaista esimerkkiä, millaisia hyötyjä ilmanvaihdon etäohjaus mahdollistaa omakotitalossa, taloyhtiössä ja palvelutalossa.
Taustatietoa MyVallox Cloud-pilvipalvelusta
MyVallox-ilmanvaihtokoneita on voinut ohjata etänä vuodesta 2015, jolloin MyVallox Cloud-pilvipalvelu tuli markkinoille. Palvelu on täysin maksuton ja siinä voi tarkastella ilmanvaihdon tilaa, historia-tietoja ja muokata ilmanvaihdon asetuksia missä ja milloin vain. Se siis mahdollistaa sen, että aina ei tarvitse olla paikan päällä esim. vaihtaakseen ilmanvaihdon tilaa tai tehdäkseen muutoksia asetuksiin. Etäohjaus onnistuu tietokoneen, älypuhelimen ja tabletin verkkoselaimella, erillistä ”äppiä” ei siis puhelimeen tarvitse ladata. Jotta palvelun saa käyttöönsä, tulee ilmanvaihtokone kytkeä suoraan reitittimeen ja luoda tili paikallisen käyttöliittymän kautta. Tilin käyttäjätunnuksena toimii sähköpostiosoite ja se on käytettävissä maailmanlaajuisesti.
Esimerkki 1: Ilmanvaihdon etäohjauksen hyödyt omakotitaloasukkaalle
Matti Meikäläisellä on vuonna 2017 valmistunut 150 m²:n kokoinen omakotitalo. Hän on kytkenyt Vallox 145 MV -ilmanvaihtokoneensa pilvipalveluun. Matti seuraa päivittäin koneensa lämpötilatietoja MyVallox Cloudin kautta kännykästään. Samasta graafista hän myös näkee asuntonsa kosteuden vaihtelut. Matilla ilmanvaihtokoneessa on hiilidioksidi- ja kosteusanturi. Matin ei tarvitse vaihtaa ilmanvaihdon tilaa, sillä antureiden ansiosta kone tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti kosteuden ja/tai hiilidioksidin noustessa.
Viikon talvilomamatkalle lähtiessään Matti asettaa koneensa Poissa-tilaan, jolloin ilmanvaihdon teho pienenee ja tuloilman lämpötilapyynti laskee matalammaksi. Mikäli tämä olisi unohtunut tehdä kotona ollessa, Matti voisi asettaa ilmanvaihdon Poissa-tilaan myös etänä lomakohteessa. Lomalla Matti voi seurata etänä asunnon olosuhteita, kuten lämpötilaa. Kun Matti palaa lomalta, hän voi asettaa ilmanvaihdon Kotona-tilaan MyVallox Cloud-pilvipalvelussa ennakkoon. Tällöin koneen puhallinnopeus ja tuloilman lämpötila ovat normaalin käytön tasolla kun hän saapuu kotiin.
Pilvipalvelu kerää historiatietoa lämpötiloista ja ilmanlaadusta koko ajan. Myydessään taloaan, voi Matti näyttää palvelun keräämästä datasta, millaiset ilmasto-olosuhteet asunnossa on ollut ja todentaa, että ilmanvaihtokone on ollut päällä koko ajan poistamassa ylimääräistä kosteutta. Pilvipalvelusta näkee myös sisäilman lämpötilan ja kosteusprosentin. Talokauppojen jälkeen Matti voi siirtää MyVallox Cloud-käyttäjätunnuksensa uudelle omistajalle ja näin säilyttää historiatiedot. Mikäli historiadataa ei haluta siirtää uudelle omistajalle, nekin saa kätevästi poistettua ja koneen voi rekisteröidä uutena koneena pilvipalveluun.
Esimerkki 2: Etäohjaus taloyhtiön isännöitsijän apuna
As Oy Esimerkkitalot on vuonna 2019 valmistunut kerrostalo, jossa jokaisessa huoneistossa on huoneistokohtainen ilmanvaihto. Ilmanvaihdosta huolehtivat Vallox 096MV-ilmanvaihtokoneet, jotka on kytketty MyVallox Cloud-pilvipalveluun. Asukkailla on käytössä MyVallox Control-ohjaimet. Ohjaimiin on asetettu suppea käyttöoikeus, joiden avulla asukkaat voivat säätää asuntonsa ilmanvaihdon tilaa ja tarkastella sen tietoja.
Isännöitsijällä on etäyhteys kaikkiin koneisiin, jonka avulla hän voi muokata koneiden asetuksia, esimerkiksi vaihtaa keväällä matalamman tuloilman lämpötilapyynnin. Kun asukas ottaa isännöitsijään yhteyttä asuntonsa ilmanvaihtoon liittyen, voi isännöitsijä tarkastella konetta etänä, eikä hänen tarvitse mennä paikan päälle. Mikäli jokin koneista menee vikatilaan, saa isännöitsijä tästä tiedon sähköpostiinsa. Jos isännöitsijä tarvitsee tukea, hän voi kätevästi antaa etäyhteysoikeudet Valloxin tekniseen tukeen tai huoltoliikkeelle. Koneen testiajot ja itsetestaukset on myös mahdollista tehdä etänä. Tämä helpottaa vikatilanteissa vian selvitystä.
Esimerkki 3: Palvelutalon ilmanvaihdon ohjaus hoituu automatiikalla ja etänä
Palvelutalo Raikkaassa on jokaiselle asukkaalle oma huoneisto. Huoneistokohtaisesta ilmanvaihdosta huolehtivat Vallox TSK Multi 50 MV -ilmanvaihtokoneet ja yhteisten tilojen ilmanvaihtoa hoitaa Vallox TSK 80 MV. Huoneistoissa ei ole lainkaan ohjaimia, vaan ilmanvaihto toimii viikko-ohjelmalla ja sisäisten hiilidioksidi- ja kosteusantureiden avulla. Anturit täydentävät viikkokellorytmiin perustuvaa ilmanvaihtoa, sillä ne tehostavat ilmanvaihtoa huoneistojen hiilidioksidi- ja kosteuspitoisuuksien mukaisesti.
Koneet on kytketty MyVallox Cloud-pilvipalveluun, jonka avulla isännöitsijä tekee ilmanvaihtokoneiden etäohjauksen, vaikkei olisi palvelutalossa fyysisesti. Pilvipalvelussa isännöitsijä voi muokata koneiden asetuksia sekä seurata sisäilman lämpötilaa, olosuhteita ja historiatietoa graafeista. Lisäksi viikko-ohjelmaa on tarvittaessa helppo muokata etänä. Pilvipalvelusta hän näkee myös seuraavan suodattimien vaihtopäivän ja mahdolliset vikahälytykset tulevat suoraan hänen sähköpostiinsa. Pilvipalvelu mahdollistaa helppokäyttöisen ilmanvaihdon etäohjauksen, eikä kohteeseen ole pakko asentaa fyysisiä ohjaimia.
MyValloxCloud-pilvipalveluun pääset tästä: https://cloud.vallox.com/
MyVallox Cloud -pilvipalvelua pääset kokeilemaan tästä: https://demo.vallox.com/